Tiendplein

Kroegentocht in 010. Wijn bij Bird, burger bij de Burgertrut, koffie bij Tropicana, whisky bij De Schouw. We zijn met z’n drieën: Merle, en Maya ik, vriendinnen vanaf de middelbare school. Merle is de enige die in Rotterdam is gebleven.

Bij grillrestaurant Holy Smoke op het Tiendplein drinken we ons laatste drankje, sinaasappel-gemberthee uit een soort glazen wekpot. Het restaurant is net geopend, vertelt Merle.
‘Staat die bloemenkraam hier nog?’ vraag ik. Ik kijk over het terras met Mexicaanse acapulco stoelen. Ik zie baarden en tattoos. Hier en daar wordt nog een burger gegeten.
Merle haalt haar schouders op. ‘Aan de overkant wordt het ook verbouwd.’

Het is een lange tijd geleden dat ik vanaf het station via de West-Kruiskade en Tiendplein naar het huis van moeder liep. Vaak nam ik de tram als ik haar opzocht, maar soms slenterde ik ook langs de Indiase bruidswinkels, Chinees/Italiaans/ Surinaamse afhaalrestaurants, belzaakjes die ook vliegtickets naar het Midden-Oosten verkochten. Bij de bloemenkraam op het Tiendplein hield ik stil en bekeek wat op de veiling in de aanbieding was geweest.
Op een dag kocht ik er drie bossen donkerrode rozen voor vijf euro en gaf ze aan mijn moeder. We hebben alle vazen, flessen en potten uit het huis gebruikt om de rozen te stallen. Twee dagen later waren ze uitgebloeid.