Haps

Ik ben op bezoek bij mijn nicht in Haps.

Haps, bij Nijmegen, je rijdt er via de A2 en A73 naar toe, over Barneveld en Ede, de Waal over, daarna een scherpe bocht naar links, Heunen, de plassen bij Linden, de E23 dwars door de weilanden, drie rotondes tweede afslag, en tenslotte ligt het aan je rechterhand.

Ik verwachtte dat Haps uit één straat bestond, de straat waarin mijn nicht woont met haar vriend, maar het valt mee. Er is een honderd jaar oude kerk, een Spar, een kerkhof en een slijterij ‘Drank van de meisjes’, gerund door drie zussen.

Wanneer we naar een boerderij iets buiten het dorp wandelen voor wat kaas en groente, vertelt mijn nicht over het vroegere treinstation van Haps, dat in verbinding stond met Wesel in Duitsland. ‘En vanuit dat station kon je direct opstappen op de trein naar Moskou, waar de Trans-Siberië Express voor je klaar stond.’

Ik kijk uit over de weilanden, rijen boerenkool en spruiten wuiven zachtjes mee met de wind. Haps in verbinding met het grote tsarenrijk, twee keer overstappen en je bent Vladivostok. Wellicht had de Tsaar hier nog gelopen met zijn dochters. Zomaar een kleine vakantie om de spanningen van de opstanden van zich af te schudden.

Na de wandeling stappen we in de auto. Mijn nicht moet een pakketje van bol.com afhalen bij de Albert Heijn. We rijden naar Mill, een dorp zes kilometer verderop.

Dit verhaal las ik voor bij Amsterdam Light op Amsterdam FM. Luister hier.